Alle titels

 

 

!
Martin Crawford
ISBN 978 90 77463 35 2
1 à 2 werkdagen

Praktisch Handboek Voedselbossen

Voedselbostuinieren is een fantastische manier om eetbare gewassen te telen waarbij de natuur het meeste werk kan doen. In het ontwerp wordt jong natuurlijk bos nagebootst, met een grote diversiteit aan gewassen die jarenlang productief blijven in groeilagen van verschillende hoogte.

De term 'voedselbos' roept algauw het beeld op van een natuurlijk, dichtbegroeid bos, dit is echter niet het geval: in het voedselbos worden weliswaar de groei-omstandigheden van jong natuurlijk bos nagebootst, maar de kruinlaag (ongeacht hoe hoog deze is) wordt zodanig ontworpen dat deze op de meeste plaatsen voldoende licht doorlaat voor wat eronder groeit.

Er groeit een grote diversiteit aan gewassen in groeilagen van verschillende hoogtes. De gewassen worden gekozen op grond van de functies waarin ze voorzien, o.m. de functie van voedselvoorziening voor mens, dier en bodem, als windkering, maar ook als bron van hakhout, vlechtmateriaal, verfstoffen, etc. Anders dan bij de gangbare eenjarige voedselteelt groeien er voor het merendeel doorlevende gewassen.

In een goed ontworpen voedselbos kunnen de natuurlijke processen zich optimaal ontvouwen. De noodzaak tot bodemomkering, wieden of plaagbeheersing is dan ook minimaal. Er wordt een gezond en veerkrachtig systeem gevormd, waarin het bodemleven zich herstelt en de bodemvruchtbaarheid in stand wordt gehouden. Het is voedend en weldadig als een natuurlijke leefruimte voor mensen, vogels, insecten en andere dieren en bovendien een genot voor alle zintuigen.

In Praktisch Handboek Voedselbossen staat alles wat je moet weten, ongeacht of je een kleinere bostuin wilt aanleggen in je achtertuin of een voedselbos tot ontwikkeling wilt brengen op een groot stuk grond. Volgens Martin Crawford heb je voor een 'echt' voedselbos, met in de hoogste groeilaag ook bomen van meer dan 10m hoog, minimaal ca. 1000m2 nodig. Met minder grond kun je deze groeilaag weglaten en bestaat de kruinlaag uit lagere bomen, je zult dan meer energie moeten besteden aan plaagbeheersing en onderhoud.

Met ruim twintig jaar ervaring in zijn voedselbos van 0,8 hectare geeft Martin Crawford inzicht in de aspecten die van belang zijn om dit complexe zichzelf in stand houdende systeem te doorgronden. 

Om enkele daarvan te noemen: het werken met gewassen van diverse hoogtes, het werken met voornamelijk doorlevende gewassen (in tegenstelling tot de gangbare eenjarige voedselteelt), het ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk tot geen externe bemestingsbronnen nodig zijn, het ervoor zorgen dat er gedurende het gehele groeiseizoen voldoende voedselbronnen zijn voor vogels, insecten en kleine dieren die als plaagbestrijders kunnen fungeren, het ervoor zorgen dat het ontwerp zodanig is dat alles elkaar zoveel mogelijk versterkt, en er zo weinig mogelijk onderhoud nodig is.

Als je de samenhang tussen alle in het boek behandelde aspecten eenmaal doorgrondt, heb je voldoende aanknopingspunten om het betreffende terrein te observeren en kun je vervolgens je eigen unieke invulling geven aan je ontwerp.

Het boek bevat onder meer adviezen over planning, ontwerp, aanplant en onderhoud, een grote hoeveelheid lijsten, en plantbeschrijvingen van ruim 450 bomen, struiken, vaste planten, bodembedekkers, wortelgewassen, klimmers en eenjarigen – vrijwel allemaal eetbaar en een (hoogwaardige) verrijking van het menu met tal van onbekende smaken.

Nadere specificaties
ISBN 978 90 77463 35 2
Hardcover full colour gebonden uitgave, index. 
384 pagina's

Verkoopprijs m.i.v. 1-1-2019 49,95.

Vladimir Megre
978-90-77463-29-1
1 à 2 werkdagen
Liefdesriten (deel 8-2)

Een nieuwe beschaving-II - Liefdesriten (deel 8-2)

Alleen liefde kan het welzijn van de mens verheffen
tot het hoogst bereikbare punt.

– Anastasia’s grootvader

Deel 8-2 in de reeks De rinkelende dennen van Rusland


Bovenstaand citaat zal intuïtief door veel, zo niet alle mensen herkend worden. Toch beschouwen we liefde in de regel als iets dat ongrijpbaar, ontastbaar, onmeetbaar, misschien zelfs wel irrationeel is, en al zeker niet als de centrale, rationele gegevenheid van waaruit een gelukkige samenleving kan worden opgebouwd.

Liefdesriten herbergt een levensfilosofie die onmetelijk rijk en diepgaand is. Geïnspireerd door de oude Ved-Russische beschaving, en in contrast met onze moderne Westerse beschaving, schildert Anastasia beelden over liefde, over een hoogstaande cultuur van de verwekking, de zwangerschap, de bevalling – inclusief de gelijkwaardige rol van beide ouders daarin – en van de opvoeding.
Beelden die onontbeerlijk zijn voor de vorming van een nieuwe beschaving.


ISBN 978-90-77463-29-1  Ingenaaid, 235 pagina’s
.

Vladimir Megre
978-90-77463-30-7
1 à 2 werkdagen

Vertellingen uit de toekomst

De bundel Vertellingen uit de toekomst bevat enkele waargebeurde verhalen die nog geschiedenis gaan worden. Elk verhaal heeft betrekking op een specifieke projectie van de wereld in de toekomst. De verhalen zijn ontleend aan hoofdstukken uit de reeks De rinkelende dennen van Rusland van Vladimir Megre en vertellen over de macht van onze dromen, over liefde, over de menselijke bestemming en over de wonderbare toekomst die voor iedereen mogelijk is.

Dit zijn geen gewone verhalen: de treffende beelden die de verhalenverteller heeft neergelegd in deze visie van een leven in de toekomst, bevatten een diepgaande helende kracht, en zullen de lezer inspireren om te dromen en na te denken, zijn kijk op de wereld bij te stellen, en zijn wereld fundamenteel te veranderen.

Ten grondslag aan de verhalen ligt de idee van de ‘familiedomeinen’, die in De rinkelende dennen van Rusland beeldend wordt uitgewerkt: wereldwijd toepasbaar en in Rusland al op veel plaatsen gerealiseerd. Ook in de Lage Landen worden de eerste initiatieven ontplooid om op geheel eigen wijze deze geschiedenis te verwezenlijken.

In de bundel zijn opgenomen:

Steffen Fleischhauer, Jurgen Guthman, Roland Spiegelberger
978-90-77463-25-3
1 à 2 werkdagen
200 eetbare wilde planten herkennen en gebruiken

Eetbare wilde planten - 200 soorten herkennen en gebruiken - van auteurs Steffen Guido Fleischhauer, Jurgen Guthman, Roland Spiegelberger.

Alles wat je nodig hebt voor een verantwoorde ontdekkingsreis met eetbare wilde planten.

Compleet, doorwrocht en toch nog compact, met 

  • Volop duidelijke foto's en tekeningen (met beschrijving van de plantkenmerken) om de planten te herkennen,
  • Globale beschrijving waar ze in Nederland en België te vinden zijn,
  • Een beschrijving van de inhoudsstoffen,
  • Beschrijving welk deel van de plant je op welk moment kunt eten en hoe (bijv blad van mei tot juni rauw, vanaf juli gestoomd of gestoofd, wortel december, zaad als knabbeltje of kiemgroente) en tips voor welke gerechten ze zich lenen,
  • Indicatie van de smaak,
  • Korte beschrijving van de geneeskrachtige werking,
  • Beschrijving van giftige planten waarmee verwisselingsgevaar bestaat,
  • Overzichtelijke kalender, waarin je kunt aflezen welk deel van welke plant op welk moment te oogsten is.

Volgepakt met informatie, zodanig dat je vol vertrouwen je ontdekkingstocht naar eetbare natuur kunt beginnen of voortzetten, en toch nog handzaam genoeg om onderweg mee te nemen, als je dat zou willen.
Ingenaaid, 248 pags., index, kleurenfoto's en plantentekeningen.  Kijk hier alvast in het boek.

Kijk hier voor een uitgebreide recensie, met dank aan Norbert Mergen.

Marion de Kort
978-90-77463-26-0
1 à 2 werkdagen

Eetbare wilde planten - essentieel voor de ontgifting

Marion de Kort
ISBN 978-90-77463-26-0 | 127 pagina's, ingenaaid

In Eetbare wilde planten - essentieel voor de ontgifting wordt de baanbrekende ontdekking van de ontbrekende beschermende voedingsstoffen, die in eetbare wilde planten nog rijkelijk aanwezig zijn, door Marion de Kort helder uiteengezet.

Supervoeding van eigen bodem. Gezond, duurzaam en onbetaalbaar !

Attentie: dit boek beschrijft waarom je je lichaam een groot plezier doet door regelmatig eetbare wilde planten in je voeding te verwerken. Het bevat géén illustraties van eetbare wilde planten. Zie daarvoor het boek over 200 Eetbare wilde planten.

Victoria Boutenko
978-90-77463-17-8
1 à 2 werkdagen
groen voor het leven

Groen voor het Leven

Het standaardwerk over groene voeding
van de 'uitvinder' van groene smoothies
ISBN 978-90-77463-17-8
224 pagina's, ingen., index

Vers bladgroen, de ‘missing link’ in onze voeding, bevat alle bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven of te worden en zich voortdurend te vernieuwen. Victoria Boutenko’s ontdekking van de gezonde én lekkere groene smoothie is een spectaculaire doorbraak in de wereld van voeding en gezondheid. Na lezing van dit boek begrijp je waarom groene smoothies 'werken'. Boutenko's ideeën zijn veelvuldig gekopieerd, vaak met weglating van belangrijke wetenswaardigheden.

Victoria Boutenko
978-90-77463-18-5
1 à 2 werkdagen

Groene Smoothie Revolutie

Groene Smoothie Revolutie
radicale sprong naar een natuurlijke gezondheid
192 pagina's, ingen., index

Dé manier om zonder diëten te zorgen dat je je lichaam van voldoende vitale voedingsstoffen voorziet, en nog lekker ook.

De 'uitvinder' van de groene smoothies, Victoria Boutenko, heeft met haar ontdekking al miljoenen mensen geïnspireerd met haar revolutionaire ontdekking.  Met de simpele toevoeging van de groene smoothie aan je eetpatroon ontketen je een revolutie in je lichaam !

Met 200 heerlijke recepten, van zoete tot hartige tot supergroene smoothies, groene soepen en desserts. Victoria geeft wereldwijd workshops, deze recepten zijn de lievelingsrecepten van de deelnemers.

Vladimir Megre
978-90-77463-23-9
1 à 2 werkdagen
Boek 1 Anastasia - herziene editie

Anastasia (deel 1)

Deel 1 in de reeks De Rinkelende Dennen van Rusland,
9e druk
ISBN 978-90-77463-23-9
185 pagina's

'Ik besta voor degenen voor wie ik besta...' Anastasia

De boekenserie 'De rinkelende dennen van Rusland' over de Siberische Anastasia heeft miljoenen lezers overal ter wereld een andere kijk op hun leven gegeven, hen geïnspireerd hun scheppingskracht te benutten in overeenstemming met de natuur en hen op tastbare wijze laten ervaren wat vrijheid kan betekenen. Anastasia is een jonge vrouw die zonder huis in de Siberische taiga leeft. Hoewel ze nooit naar een 'echte' school is geweest, verklaart ze dat ze de inzichten van de westerse wetenschap tamelijk primitief vindt. Voor een wereld in verwarring biedt ze inspiratie, een visie, en - in klare taal - haalbare en bevredigende oplossingen voor tal van onze gezondheids-, welvaarts-, ecologische en zingevingsproblematieken. Bovenal is de reeks een liefdesverhaal.

Negen delen van de reeks zijn inmiddels in het Nederlands verschenen.

Bovendien verscheen de bundel Vertellingen uit de Toekomst, waarin verhalen uit delen 4 (Schepping) tot en met 8-2 (Liefdesriten) zijn opgenomen. Deze bundel biedt in kort bestek een beeldende weergave van hoe de wereld eruit zou kunnen zien, als we de informatie uit alle delen op ons in laten werken en besluiten er iets mee te doen.

In Rusland, waar deze reeks oorspronkelijk is verschenen, heeft dit al geleid tot het ontstaan -

Sepp Holzer
978-90-6224-517-8
1 à 2 werkdagen
Holzer's Permacultuur

Holzer's Permacultuur

Een praktijkgids voor moestuinen, boomgaarden en het boerenbedrijf.
Met een voorwoord van Fransjan de Waard.

Toen Sepp Holzer begon te boeren kwam hij net van de landbouwschool. Al gauw moest hij concluderen dat hij alles wat hij had geleerd, weer moest vergeten. Hij begon zijn bedrijf in harmonie met de natuur te beheren. In zijn ervaring leidt alleen die benadering tot een gezonde planten- en dierenwereld. Waar zijn buren het hoofd niet boven water hielden, creëerde Holzer een waar paradijs. Nu wil iedereen weten 'hoe hij het doet'. De meest voorkomende vragen beantwoordt hij in dit boek.
Veel van zijn tips zijn direct toepasbaar, ook in ons vlakke land, ook in een kleine tuin. Hij behandelt ondermeer:
1. Landschapsarchitectuur (ecologisch evenwicht, ontwerpideeën, verhoogde bedden, watertuinen).
2. Landbouwmethoden (principes, bodemvruchtbaarheid, probleemplanten, oude plantenrassen, polyculturen, varkens als medewerkers).
3. Fruitlandschappen (aanleg en onderhoud, vraat, (oude) fruitsoorten, enten).
4. Paddenstoelen kweken op hout en stro in de tuin of op het balkon.
5. Tuinen (moestuinen, apotheek, bemesting, slakken, wormen, stadstuinen, plantenlijst).
Sepp Holzer brengt hier de waardevolle kennis samen van een leven lang observeren en experimenteren. Wie het leest zal popelen om zelf aan de slag te gaan.

Permacultuur werkt niet tegen de natuur in, maar met haar samen.

Vladimir Megre
978-90-77463-24-6
1 à 2 werkdagen
Boek 2 Anastasia

De rinkelende dennen van Rusland (deel 2)

De rinkelende dennen van Rusland –
Deel 2 in de reeks De rinkelende dennen van Rusland, 6e druk
Eerder verschenen als De zoemende ceders van Rusland
- ISBN 978-90-77463-24-6
208 pagina's, ingenaaid

'Dit boek gaat over wie wij waren, of het gaat over wie wij zouden kunnen zijn.'

 

Vladimir Megre beschrijft zijn terugkeer in de ‘gewone wereld’ na zijn verblijf bij Anastasia, en het proces van de totstandkoming van het eerste deel. Megre neemt de lezer mee van de oude geschiedenis van de mensheid naar onze toekomst, van de harde werkelijkheid van het leven in Moskou naar de ‘magische’ gebeurtenissen op het veldje in de taiga, van de dolmens in de Kaukasus naar de winning van pijnboompittenolie.